MORNING-AFTERMETHODE

Een koperspiraal werkt ook als ‘morning-afterspiraal’ als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Maar hoe werkt een koperspiraal als noodanticonceptie? En welke koperspiralen zijn er? Waar kan je terecht en welke methoden zijn er nog meer?


Hoe werkt het koperspiraal als morning-aftermethode?


Als een koperspiraal als morning-afterspiraal geplaatst wordt, zorgt het spiraaltje ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraal kan tot 5 dagen na onveilig vrijen geplaatst worden als noodanticonceptie en je bent meteen voorzien van een betrouwbaar anticonceptiemiddel voor 5 tot zelfs 10 jaar. Ook goed om te weten: een koperspiraaltje is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie en deze methode is hormoonvrij, dus je hebt geen hormonale bijwerkingen.

Kijk ook eens op morning-after.nl voor meer informatie over de morning-afthermethode, of download hier de folder.


Welke koperspiralen kan je kiezen als morning-afterspiraal?


Alle koperspiralen kun je tot 5 dagen na onveilig vrijen ook gebruiken als morning-aftermethode. De meest gebruikte koperspiralen in Nederland zijn T-Safe, Multi-Safe en Flexi-T koperspiralen. Meer over deze spiralen lees je hier.

Waar kan je een morning-afterspiraal laten plaatsen?


Voor het plaatsen van een spiraaltje kan je terecht bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Op www.spiraalplaatsen.nl vind je een handig overzicht van zorgprofessionals bij jou in de buurt.


Andere opties voor noodanticonceptie


Het kan iedereen overkomen: je hebt onbeschermde seks gehad, bent een paar dagen de pil vergeten of het condoom scheurde. En nu? Gelukkig zijn er diverse methodes om zwangerschap te voorkomen.
Een koperspiraaltje is de meest betrouwbare morning-aftermethode. Ook fijn: je hebt meteen je anticonceptie goed geregeld.

Je kan ook kiezen voor de morning-afterpil. In Nederland zijn er twee varianten van de morning-afterpil.

  • De eerste soort is de morning-afterpil met levonorgestrel, bijvoorbeeld Norlevo, Isteranda en Postinor. Deze pil moet je innemen binnen 3 dagen (72 uur). De kans dat je toch zwanger wordt als je deze pil op tijd hebt ingenomen, is 1-2%.
  • De tweede soort is de morning-afterpil met ulipristal (EllaOne). Deze pil moet je innemen binnen 5 dagen (120 uur). De kans dat je toch zwanger wordt als je deze pil op tijd hebt ingenomen, is 1-2%.


De tijdcalculator


Als je onveilig hebt gevreeën, heb je ongeveer 3-5 dagen de tijd om noodanticonceptie te gebruiken. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe meer mogelijkheden je hebt. Wil je precies weten wat jouw opties zijn? Gebruik dan de handige tijdcalculator op morning-after.nl

kalender