KAN IK TAMPONS OF EEN MENSTRUATIECUP GEBRUIKEN BIJ EEN SPIRAALTJE?


Tampons
Je kunt gewoon tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt. Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld.

Menstruatiecup
Het advies is om geen menstruatiecup te gebruiken als je een spiraaltje hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen hun spiraaltje vaker verliezen als ze een menstruatiecup gebruiken. Mocht je toch graag een menstruatiecup willen gebruiken, wacht dan in ieder geval tot drie maanden na plaatsing van het spiraaltje. Let er bij het verwijderen van de cup op dat je heel voorzichtig het vacuüm verbreekt voordat je de cup verwijdert. Pas daarnaast op dat je niet per ongeluk aan de draadjes van het spiraaltje trekt en controleer of het spiraaltje niet in de cup zit.

Onderzoek menstruatiecups
Volgens de NHG-Standaard Anticonceptie is de kans op een expulsie (het verliezen van je spiraaltje) ongeveer 2 tot 5%. Expulsies kunnen verschillende oorzaken hebben. In de literatuur en praktijk zijn verschillende casussen bekend van vrouwen die een cup gebruiken en een expulsie van een spiraaltje ondervonden. Uit onderzoek uit 2020 bleek een verhoogde kans op expulsie voor cup-gebruiksters. In dit onderzoek werden 1.092 vrouwen na plaatsing van het spiraaltje 3 jaar lang gevolgd. Twee jaar na de start van de studie had in de groep vrouwen die een cup gebruikten, 17% een expulsie ervaren. Onder de vrouwen die geen menstruatiecup gebruikten, was dit maar 5%. Van de vrouwen die een expulsie hadden ondervonden met een cup gaf 30% aan dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup.

tampons of menstruatiecup bij spiraal