Morning-aftermethode

Multi-Safe als morning-aftermethode

Er zijn diverse methodes om een zwangerschap te voorkomen na onbeschermd vrijen. Naast de morning-afterpil kan ook worden gekozen voor het koperspiraaltje. De koperspiraal is zelfs de meest betrouwbare optie, waarbij kans op ongeplande zwangerschap slechts 0,1% is. Bij de morning-afterpil is deze kans meer dan 2%.

Wil je een informatiefolder over de morning-aftermethodes aanvragen?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier
Of download de folder hier: Nederlands Download | Bekijk

Koperspiraal Multi-Safe

De koperspiraal is als enige anticonceptiespiraal ook geregistreerd als morning-after methode. Het spiraaltje is zelfs de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Naast de hoge betrouwbaarheid is het een groot voordeel dat je het spiraaltje meteen kan laten zitten. Met de Multi-Safe hoef je tot 5 jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken!

Hoe gebruik je de Multi-Safe en hoe werkt het?

Als noodanticonceptie moet een koperspiraal binnen 5 dagen (120 uur) na onveilig vrijen worden ingebracht door de arts of een verloskundige. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen verlamd worden, waardoor zij de eicel niet kunnen binnendringen. Ook het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor innesteling van een (mogelijk) bevruchte eicel wordt voorkomen en er geen zwangerschap optreedt. Je kunt ervoor kiezen het spiraaltje te laten zitten, zodat je meteen voor lange tijd beschermd bent tegen zwangerschap. Wil je dit niet, dan kun je het laten verwijderen na de eerstvolgende menstruatie.

Wat zijn de bijwerkingen van de Multi-Safe?

De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje. De plaatsing van het spiraaltje kan soms onprettig aanvoelen. De eerste menstruatie na plaatsing kan mogelijk ook wat heftiger zijn met langer en pijnlijker bloedverlies. Laat je het spiraaltje voor langere tijd zitten dan kan de menstruatie tijdens de eerste drie maanden na plaatsing als heftiger en onregelmatig worden ervaren. Na drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus weer. Soms is er blijvend wat meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Wat zijn de voordelen van de Multi-Safe als morning-aftermethode?

  • Het koperspiraaltje is de meest effectieve morning-aftermethode.
  • Je bent meteen voorzien van een anticonceptiemiddel op lange termijn.
  • Je hoeft ook geen condooms te gebruiken tot de eerstvolgende menstruatie.
  • Een koperspiraal is hormoonvrij, waardoor er geen hormonale bijwerkingen optreden zoals misselijkheid, hoofdpijn en overgeven.
  • Je hoeft je borstvoeding niet tijdelijk te onderbreken.
  • Er is geen wisselwerking met andere geneesmiddelen.

Wat zijn de nadelen van de Multi-Safe als morning-aftermethode?

  • Je moet een afspraak maken bij de arts of verloskundige en de spiraal ophalen bij de apotheek.
  • Het plaatsen van het spiraaltje kan soms als pijnlijk worden ervaren. De menstruatie kan heftiger zijn.
  • Als je de spiraal niet wilt gebruiken als anticonceptiemiddel moet het verwijderd worden.
  • Een koperspiraaltje is duurder dan de morning-afterpil. Bij langdurig gebruik als anticonceptie is de koperspiraal daarentegen de goedkoopste vorm van anticonceptie.

Waar kan ik de Multi-Safe kopen en hoe duur is het?

De Multi-Safe is te koop bij de apotheek voor
€ 52,-. Dat is een investering, maar je hebt meteen ook een betrouwbaar anticonceptiemiddel voor de komende 5 jaar. Het plaatsen door de huisarts of verloskundige wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Als je de Multi-Safe ook als anticonceptiemiddel gaat gebruiken, wordt bij een aanvullende verzekering het spiraaltje vergoed. Vraag dat wel even na bij je verzekeraar.

Veelgestelde vragen over een koperspiraal als morning-aftermethode.

Verbergen
Is Multi-Safe geschikt bij borstvoeding?

Multi-Safe is zeer geschikt bij borstvoeding. In tegenstelling tot de morning-afterpil hoef je niet tijdelijk te stoppen met borstvoeding en af te kolven.

Hoe weet ik zeker dat ik niet zwanger ben?

Als je weer ongesteld bent geworden ben je niet zwanger. Een zwangerschapstest heeft zin als de menstruatie 5 dagen of meer te laat is, licht of abnormaal hevig is. Of als je symptomen ervaart zoals buikpijn, misselijkheid, braken en je pijnlijke borsten hebt.

Als blijkt dat je ondanks de noodanticonceptie toch zwanger bent, neem dan direct contact op met je huisarts.

Moet ik nog aanvullende anticonceptiemiddelen gebruiken?

Nee, na het plaatsen van een koperspiraal ben je meteen beschermd tegen zwangerschap.

Ben ik beschermd tegen soa?

Nee, een koperspiraal beschermt niet tegen soa’s. Heb je onveilige seks gehad dan is het verstandig ook een soa-test te doen bij je huisarts of GGD.

Mythes van de morning-aftermethode

Morning-aftermethode is een mini abortus.
Nee, noodanticonceptie is geen mini abortus. Er wordt geen zwangerschap afgebroken, want er heeft geen innesteling plaats gevonden.

Zwanger worden is een probleem na gebruik van de morning-aftermethode.
Nee, een morningafter methode heeft geen invloed op de toekomstige kinderwens (het zwanger worden in de periode daarna).

De menstruele cyclus

De menstruele cyclus is een maandelijks proces, waarbij de eicel rijpt en de baarmoeder klaar gemaakt wordt voor een eventuele zwangerschap. Hormonen spelen hier een belangrijke rol in. De natuurlijke cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. De eisprong of ovulatie vindt halverwege je cyclus plaats. Er komen dan eicellen vrij die slechts één dag vruchtbaar zijn. De mannelijke zaadcellen, die tot vijf dagen in leven blijven, hebben alleen vlak na de ovulatie kans om een eicel te bevruchten. De bevruchte eicel nestelt zich vervolgens in de baarmoederwand.
De morning-afterpil zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld, zodat er geen eicel is die bevrucht kan worden. Let wel, de eisprong treedt iets later alsnog op, wat betekent dat je alsnog zwanger kan worden als je later nóg een keer zonder bescherming vrijt. Heeft de eisprong al plaatsgevonden, dan heeft de morning-afterpil geen functie.
De koperspiraal werkt zowel vóór als na de eisprong. De spiraal zorgt ervoor dat de zaadcellen de eicel niet bereiken. Is de eicel al bevrucht tijdens het onveilig vrijen, dan wordt innesteling van de bevruchte eicel tegengegaan.