Kan ik tampons of een menstruatiecup gebruiken bij een spiraaltje?

Kan ik tampons of een menstruatiecup gebruiken bij een spiraaltje?

Tampons
Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen.
Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet ’s nachts tijdens de eerste menstruatie.
Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder en de draadjes hebben zich meestal om de baarmoedermond heen gekruld.

 

Menstruatiecup
Door de groeiende populariteit van de menstruatiecup is er onderzoek gedaan naar het gebruik van de cup door vrouwen die een spiraaltje dragen.

In mei 2020 bleek uit het groot prospectief onderzoek van Long et al. dat er zeker een verhoogde kans is op expulsie voor cup-gebruiksters. In dit onderzoek werden 1.092 vrouwen na plaatsing van een spiraaltje drie jaar lang gevolgd. 24 maanden na aanvang van de studie had 17% van de vrouwen, die een cup gebruikten, een expulsie gehad. Bij vrouwen die geen cup gebruikten was dit slechts 5%. Van de vrouwen die een expulsie hadden ondervonden met een cup gaf 30% aan dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup.

 

Advies
Naar aanleiding van bovenstaand onderzoek én ervaringen uit de praktijk adviseren wij een menstruatiecup NIET te gebruiken in combinatie met een spiraaltje. Dit betekent namelijk een te groot risico op een expulsie (17%).
Als je ondanks dit advies tóch een menstruatiecup wilt gebruiken, gebruik deze dan pas 3 maanden na plaatsing van je spiraaltje, omdat in de eerste maanden de kans op expulsie het grootst is. Verbreek heel voorzichtig het vacuüm alvorens de cup te verwijderen. Let erop dat je niet per ongeluk aan de draadjes van het spiraaltje trekt bij het verwijderen van de cup en controleer of het spiraaltje niet in je cup zit.