Welke bijwerkingen heeft een koperspiraaltje?

Welke bijwerkingen heeft een koperspiraaltje?

In de eerste drie maanden na plaatsing van de Multi-Safe koperspiraaltje verlopen je menstruaties over het algemeen anders dan normaal.

De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje, maar bij anderen is er wel sprake van bijwerkingen, zoals:

  • hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie
  • de menstruatie kan ook wat langer uitblijven
  • (soms hevige) buikkrampen
  • tussentijds bloedverlies

Na deze drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Je menstruatie verloopt dan (meestal) weer als vanouds. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies.

Noot: Veel vrouwen hebben jarenlang hormoonhoudende anticonceptie gebruikt voordat zij overstapten naar een koperspiraal. Hormonen beïnvloeden de cyclus, waardoor vrouwen minder vloeien tijdens de menstruatie. Bij het koperspiraaltje krijgen vrouwen hun natuurlijke cyclus weer terug met alle voordelen, maar ook met de eventuele nadelen, zoals meer bloedverlies dan bij bijv. de pil.

De toename van bloedverlies ligt dus ten dele aan het terugkeren van de natuurlijke cyclus en ten dele aan het koperspiraaltje.

TIP
Bij krampen raden wij aan om pijnstillers te gebruiken, zoals Alive Feminax 275 of Ibuprofen 400. Deze helpen de baarmoeder en de spieren in de omgeving daarvan te ontspannen, waardoor (menstruatie) krampen als minder pijnlijk ervaren worden. Neem gedurende een paar dagen 3 x daags een tablet. Ook een warme kruik of een warm bad verlichten vaak de pijn. Blijf zoveel mogelijk in beweging om de bloedsomloop te bevorderen. Doe leuke dingen en probeer je aandacht ergens anders op te richten!